A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради

Обгрунтування на розподіл електроенергії

Дата: 04.01.2023 14:47
Кількість переглядів: 85

м.Чоп                                                                                                 04.01.2023р.                                                                              

 

  1. Затвердити обґрунтування щодо закупівлі послуги з розподілу електричної енергії на 2023 рік за кодом ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії.

 

 «Пунктом 5 частини 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.23022 року № 1178, передбачено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли: роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків: відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником. Тобто замовник застосовує виняток за Особливостями і укладає прямий договір. За результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону. У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про ринок електричної енергії», розпочався процес реформування електроенергетичної галузі в Україні. Одним з основних етапів реформи є відокремлення функції з розподілу електричної енергії від функцій виробництва, передачі та постачання, тобто створення відповідних окремих юридичних осіб. Послуги з розподілу електричної енергії надають оператори систем розподілу (суб’єкти природних монополій) за тарифами, які встановлюються НКРЕКП. Відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (постанова НКРЕКП від 27.12.2017 № 1470) територія провадження діяльності оператора системи розподілу визначається за місцем розташування об’єктів електроенергетики, призначених для розподілу електричної енергії, що перебувають у власності ліцензіата, та до яких приєднані електричні мережі споживачів, які живляться від мереж ліцензіата. Згідно з Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» оператор системи зобов’язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.

 Статтею 5 Закону України «Про природні монополії», зокрема, встановлено, що зведений перелік суб’єктів природних монополій ведеться Антимонопольним комітетом України на підставі реєстрів суб’єктів природних монополій у сфері житлово-комунального господарства, що формуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, а в інших сферах, у яких діють суб’єкти природних монополій, — національними комісіями регулювання природних монополій у відповідній сфері або органами виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначених комісій. Порядком складання та ведення зведеного переліку суб’єктів природних монополій, що затверджено розпорядженням Антимонопольного комітету України 28.11.2012 № 874-р та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2012 р. за № 2119/22431, зокрема, встановлено, що зведений перелік суб’єктів природних монополій розміщується щомісяця до 20 числа на офіційному веб-сайті Антимонопольного комітету України (http://www.amc.gov.ua). Зведені відомості про суб’єктів природних монополій, що діють в Україні, раніше були висвітлені на сайті Антимонопольного комітету України за покликанням: https://amcu.gov.ua/en/zvedenij-perelik-subyektiv-prirodnih-monopolij.

Проте, наразі інформація про зведений перелік суб’єктів природних монополій за зазначеним покликанням є недоступною (відсутня), у зв’язку з чим Управлінням освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради здійснено моніторинг закупівель в електронній системі  Prozorro та отримано інформацію про наявність в зведеному переліку суб’єктів природних монополій ПрАТ «Закарпаттяобленерго» (ЄДРПОУ 00131529), яка зазначена у листі від  02.01.2023 року Антимонопольним комітетом України № 100-29.2/10-61е у формі витягу зі Зведеного переліку станом на 30.11.2022 (додається). Тому, враховуючи вищенаведене, за результатами дослідження ринку розподілу електричної енергії в межах території Закарпатської області, ПрАТ «Закарпаттяобленерго» займає монопольне (домінуюче) становище з розподілу електричної енергії на території Закарпатської області відповідно до постанови НКРЕКП від 27.11.2018 р. №1534. На підставі вищезазначеного, закупівлю послуг ДК 021:2015: код 65310000-9 «Розподіл електричної енергії» (послуги з розподілу електричної енергії) необхідно здійснювати відповідно до абз. 4 пп. 5 п. 13 Особливостей у зв`язку з відсутністю конкуренції з технічних причин на відповідному ринку, в ПрАТ «Закарпаттяобленерго», що відповідає положенням Закону України “Про публічні закупівлі” та абзацу 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей».

2. Затвердити річний план на 2023 рік за процедурою закупівля без використання електронної системи на придбання послуги з розподілу електричної енергії за кодом ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії в загальній сумі 794081,19 грн .

 


« повернутися

Вхід для адміністратора